Infractiunea comisa prin omisiune

Infractiunea comisa prin omisiune
  • Infractiunea comisa prin omisiune
Infractiunea comisa prin omisiune de la UNIVERSUL JURIDIC
ISBN 606-39-1034-0
Număr de pagini 409
Limba Romana
Anul apariției 2022

Plata cu cardul

Adaugă o recenzie

79,00 lei
Stoc limitat
Cantitate
  Fidelizare

la fiecare comandă acumulezi puncte pe care le poți folosi pentru a cumpăra alte produse

  Card cultural

Poți plăti cărțile din librărie cu cardul tău cultural.

  Livrare oriunde

Livrăm produsele noastre oriunde în lume, iar în București, în 24 de ore.

  Stoc permanent

Librăria Eminescu are peste 25000 de produse în stoc.

Descriere

Conduita omisiva a constituit, pentru o lunga perioada de timp, o anomalie a dreptului penal. Evident ca omul, atunci cand indeplinește o anumita acțiune, omite sa realizeze o infinitate de alte acțiuni. De ce ar fi util ca dreptul penal sa intervina pentru a sancționa aceste omisiuni? Cum s-ar putea discerne care dintre omisiuni sunt relevante penal? Care sunt limitele de raspundere in acest caz? Cum ar trebui reglementate astfel de infracțiuni? 

Lucrarea de fața reprezinta o perspectiva asupra unui tip de infracțiune tratat cu o oarecare superficialitate in dreptul penal romanesc: infracțiunea comisiva prin omisiune. Odata cu consacrarea in noul Cod penal roman, in art. 17, a acestei reglementari, se impune analiza atenta a literaturii juridice straine care a dezvoltat-o și a consacrat-o.

Prin urmare, avem in Romania o reglementare expresa a infracțiunii comisive prin omisiune, dar știm ce am reglementat? O modalitate de comitere a faptei comisive? Un tip de infracțiune omisiva? O modalitate de realizare a elementului material? O clauza legala de analogie? O clauza legala de echivalare a omisiunii cu acțiunea?

In cuprinsul acestei lucrari se analizeaza nu (numai) ce reprezinta omisiunea in general, ci ce este infracțiunea comisiva prin omisiune, ca tip de infracțiune nou reglementata in Romania din anul 2014. In acest scop, am incercat sa orientam analiza inspre literatura juridica straina, care, deja de peste un secol, analizeaza in ce modalitate ar trebui scrisa, daca ar trebui scrisa, o clauza de echivalare a omisiunii cu acțiunea. Am analizat și prezentat, de asemenea, numeroase sentințe judecatorești straine, pentru a arata nu numai cum este receptata in practica aceasta dezbatere teoretica, dar și ca omisiunea improprie este o chestiune nu (doar) filozofica sau teoretica, ci preponderent practica.

Din aceeaşi categorie

Comentarii (0)
Nu sunt opinii ale clientilor in acest moment.
SAG: 420364