Jurnalul unei tinere fete

Jurnalul unei tinere fete
  • Jurnalul unei tinere fete
Jurnalul unei tinere fete de la HERALD
Autor Anne Frank
Editură HERALD
ISBN 973-111-980-9
Număr de pagini 367
Limba Romana
Traducator Anca Irina Ionescu
Anul apariției 2022

Plata cu cardul

Adaugă o recenzie

47,00 lei
Ultimul exemplar
Cantitate
  Fidelizare

la fiecare comandă acumulezi puncte pe care le poți folosi pentru a cumpăra alte produse

  Card cultural

Poți plăti cărțile din librărie cu cardul tău cultural.

  Livrare oriunde

Livrăm produsele noastre oriunde în lume, iar în București, în 24 de ore.

  Stoc permanent

Librăria Eminescu are peste 25000 de produse în stoc.

Descriere

Jurnalul unei tinere fete are marele merit de a fi fost publicat imediat dupa terminarea razboiului, inaugurand, de fapt, seria publicatiilor de jurnale ale adolescentilor captivi in ghetouri sau lagare, sau pur si simplu persecutati in orasele si satele lor, care aveau sa fie publicate abia cateva decenii mai tarziu. Asa cum afirma unul dintre primii admiratori ai scrierii lui Anne Frank, Jan Romein: „Acest jurnal aparent inconsecvent scris de un copil, acest «de profundis» rostit de o voce de copil, intruchipeaza toata hidosenia fascismului, mai mult decat toate probele de la Nürnberg la un loc. Pentru mine, soarta acestei fetite evreice simbolizeaza cea mai cumplita crima savarsita de niste minti absolut diabolice.

 Pentru ca cea mai oribila crima nu este distrugerea vietii si a culturii ca atare – ci nimicirea surselor culturii, distrugerea vietii si a talentului numai de dragul unei placeri nebune de a distruge”. Si Anne Frank vorbeste in numele celor sase milioane de victim ale Holocaustului.

„O ascunzatoare… unde o sa ne ascundem? In oras? La tara? Intr-o casa? Intr-o coliba? Cand, unde, cum…? Erau intrebari pe care nu aveam voie sa le pun, dar care imi alergau prin minte. Margot si cu mine am inceput sa ne impachetam cele mai

importante lucruri intr-un ghiozdan. Primul lucru pe care l-am pus inauntru a fost acest jurnal, apoi bigudiuri, batiste, carti de scoala, un pieptan si cateva scrisori vechi. Preocupata de gandul ca voi merge in ascunzatoare, am indesat cele mai nebunesti lucruri in ghiozdan, dar nu-mi pare rau. Pentru mine, amintirile conteaza mai mult decat rochiile” (8 iulie 1942).

 Fugind din fata ororilor ocupatiei naziste, Anne Frank si familia ei au stat ascunsi timp de doi ani in Amsterdam, intr-o anexa ce apartinea de cladirea in care era sediul firmei tatalui sau, Otto Frank. Cand familia a intrat in locul pe care Anne il numeste in insemnarile sale Anexa secreta, fata avea 13 ani, iar in paginile Jurnalului adolescenta creste, devine o tanara femeie si, in acelasi timp, un observator intelept al naturii umane. Cu o perspicacitate iesita din comun, Anne descrie relatiile dintre opt oameni care traiesc in conditii de exceptie, confruntandu-se cu foamea, cu pericolul permanent de a fi descoperiti si ucisi, cu completa instrainare de lumea exterioara, macinati totodata de plictiseala, de neintelegerile marunte si frustrarile vietii traite intr-o asemenea tensiune insuportabila, intr-un spatiu atat de limitat

Din aceeaşi categorie

Cărți de același autor

Comentarii (0)
SAG: 426502