Carabusul de aur si alte povestiri

Carabusul de aur si alte povestiri
  • Carabusul de aur si alte povestiri
Carabusul de aur si alte povestiri de la POLIROM
Editură POLIROM
ISBN 973-46-2283-2
Număr de pagini 236
Limba Romana
Traducator Liviu Cotrau
Anul apariției 2011
Colecție Top 10+ 41

Plata cu cardul

Adaugă o recenzie

24,95 lei
În stoc
Cantitate
 

Descriere

Cititorii vor regasi in volum celebrele Carabusul de aur, Butoiul de Amontillado, Pisica neagra, Ingropat de viu, Scrisoarea furata etc.  
Volumul Carabusul de aur si alte povestiri aduce la un loc cateva dintre capodoperele narative ale lui Edgar Allan Poe. Fie ca eroul este framantat de o enigma a carei rezolvare va elucida misterul unei crime (Misterul lui Marie Roget), fie ca protagonistul e tinut cu sufletul la gura, pus sa rezolve mesaje incifrate si incalceli entomologice ca sa afle taina unei comori (Carabusul de aur), povestirile scriitorului american au de fapt in comun atentia pe care o acorda cititorului. Precum in Zona crepusculara, cititorul este cel care infrunta pericole, care isi creeaza propriile iesiri din situatii imposibile si care, pana la urma, are iluzia descoperirii tainei.  
„Adevaratul inteles al nuvelelor lui Poe consta nu in ceea ce isi propun sa relateze. Multe dintre ele sunt in mod declarativ vise; si, ca in cazul viselor, desi par absurde, efectul lor asupra emotiilor noastre este unul cat se poate de serios. Chiar si cele care pretind ca se inscriu in logica si precizia unor povestiri reale sunt tot vise. Pogorarea in maelstrom este o metafora a ororii in fata vartejului moral de care, din cate stim din povestirile sale mai explicite, Poe avea, nu fara oarecare temei, o oarecare spaima reala ca va fi inghitit. Nimeni n-a inteles mai bine ca Poe ca, atat in fictiune, cat si in poezie, conteaza nu ceea ce spui, ci ceea ce-l faci pe cititor sa simta. Nimeni n-a inteles mai bine ca Poe ca pana si cel mai profund adevar psihologic poate fi redat prin fantastic.” Edmund Wilson

Din aceeaşi categorie

Cărți de același autor

Comentarii (0)
Nu sunt opinii ale clientilor in acest moment.
SAG: 425546