Iuliu Maniu - Sfinxul de la Badacin

Iuliu Maniu - Sfinxul de la Badacin
  • Iuliu Maniu - Sfinxul de la Badacin
Iuliu Maniu - Sfinxul de la Badacin de la SCOALA ARDELEANA
Autor Marin Pop
Editură SCOALA ARDELEANA
ISBN 606-797-977-0
Număr de pagini 469
Limba Romana
Anul apariției 2023
Colecție Istorie contemporana
Categorie Istorie

Plata cu cardul

Adaugă o recenzie

100,00 lei
Ultimul exemplar
Cantitate
  Fidelizare

la fiecare comandă acumulezi puncte pe care le poți folosi pentru a cumpăra alte produse

  Card cultural

Poți plăti cărțile din librărie cu cardul tău cultural.

  Livrare oriunde

Livrăm produsele noastre oriunde în lume, iar în București, în 24 de ore.

  Stoc permanent

Librăria Eminescu are peste 25000 de produse în stoc.

Descriere

Istoria ne-a invatat sa credem in adevarul cuvintelor, ca n-ai sa astepti nimic de la imparatii straini, nici de la fiii altor neamuri. Bine poti sa astepti singur numai de la propriile tale puteri. Dovedindu-ni-se acest adevar peste orice indoiala, datoria noastra nu poate fi alta decat sa cercetam, cu cea mai mare grija, unde gasim intreaga forta proprie, care ne poate mentine in viitor si ne poate garanta marirea si gloria Neamului pentru totdeauna. (IULIU MANIU)

Descendent dintr-o vestita familie de luptatori pentru cauza romanitatii, incadrata in sustinerea Proiectului National Romanesc al ?colii Ardelene, Iuliu Maniu a urcat pe scena politica a Romaniei Mari, din 1918, pentru a desavarsi idealul national al romanilor prin construirea unei Romanii Noi. A fost un politician cu convingeri democratice solide si un om de stat dedicat total binelui ?arii. Testamentul lui politic a incorporat crezul rostit inca la sfarsitul secolului al XIX-lea: "Jur pe Dumnezeu, pe constiinta si pe onoare ca imi voi jertfi viata pentru triumfarea cauzei romanesti”. Model de seriozitate, rigoare si munca neintrerupta pentru realizarea binelui public, Iuliu Maniu a fost exemplul sacrificiului unei vieti inchinate Altarului Natiunii Romane.

Gandindu-se la readucerea in atentia contemporanilor a portretului unei asemenea personalitati importante, Editura ?coala Ardeleana si partenerii ei au lansat Proiectul editorial "Iuliu Maniu”. Concretizarea acestui demers consta si in publicarea volumului intocmit de istoricul Marin Pop, Iuliu Maniu. Sfinxul de la Badacin. De la bun inceput, trebuie spus ca ceea ce ne propune autorul nu este o biografie clasica si nici un studiu monografic. Este, mai degraba, un portret alcatuit din liniile sugerate de dezbaterile publice din ultimele decenii, care au avut ca preocupare viata si activitatea politica ale lui Iuliu Maniu. De aceea, volumul este constituit tematic din studii si articole publicate de Marin Pop in reviste de cultura si socio-politice, intre care amintim valoroasa publicatie Caiete Silvane (Zalau). Acestea nu sunt texte de popularizare a istoriei, ci reconstituiri istoriografice ale unor subiecte legate de evolutia lui Iuliu Maniu in spatiul public, preponderent in epoca interbelica. Autorul a realizat o bogata documentare arhivistica, a investigat presa vremii, memorialis¬tica si a intervievat cateva persoane care l-au cunoscut pe Iuliu Maniu, aducand interpretari istoriografice noi. In acelasi timp, prin tematica propusa si stilul exprimarii, istoricul salajean Marin Pop se adreseaza tuturor cititorilor interesati si fascinati de personalitatea extraordinara a celui care dupa Marea Unire i se spunea "Sfinxul de la Badacin”. (VASILE PU?CA?)

Din aceeaşi categorie

Cărți de același autor

Comentarii (0)
SAG: 430376