Justitia constitutionala in Uniunea Europeana. Legislatie, jurisprudenta si doctrina

Justitia constitutionala in Uniunea Europeana. Legislatie, jurisprudenta si doctrina
  • Justitia constitutionala in Uniunea Europeana. Legislatie, jurisprudenta si doctrina
Justitia constitutionala in Uniunea Europeana. Legislatie, jurisprudenta si doctrina de la HAMANGIU
Editură HAMANGIU
ISBN 606-27-2066-7
Număr de pagini 394
Limba Romana
Anul apariției 2022

Plata cu cardul

Adaugă o recenzie

65,00 lei
Ultimul exemplar
Cantitate
  Fidelizare

la fiecare comandă acumulezi puncte pe care le poți folosi pentru a cumpăra alte produse

  Card cultural

Poți plăti cărțile din librărie cu cardul tău cultural.

  Livrare oriunde

Livrăm produsele noastre oriunde în lume, iar în București, în 24 de ore.

  Stoc permanent

Librăria Eminescu are peste 25000 de produse în stoc.

Descriere

In ultimii ani suntem cu totii, daca nu participanti activi, cel putin martori tacuti la o dezbatere tot mai intensa cu privire la relatia dintre instantele europene – Curtea Europeana a Drepturilor Omului, dar, mai ales, Curtea de Justitie a Uniunii Europene – si curtile constitutionale ale unor state membre UE; o dezbatere ce se poarta in primul rand asupra limitelor de jurisdictie pentru fiecare dintre aceste paliere. Asa-zisele „conflicte” si „dialoguri” dintre CJUE si Curtile Constitutionale ale Germaniei, Poloniei (mai recent, si a Romaniei) au devenit cunoscute chiar si publicului larg, nu doar celor preocupati de drept sau stiinte politice.

Or, ca in orice dezbatere de idei, inainte de a ne lansa in propriile noastre judecati si argumentari, este foarte important sa cunoastem mai intai cadrul existent al problemei – de unde s-a plecat, in ce stadiu ne aflam acum si care sunt directiile posibile de evolutie.

Este exact ceea ce ne ofera doamna Marieta Safta in lucrarea Justitia constitutionala in Uniunea Europeana, efectuand o cartografiere succinta si destul de precisa a unei problematici altminteri nu foarte usor de descifrat, chiar si de catre specialisti. Si o face in maniera cu care ne-a obisnuit deja, adica temeinic si sistematic, furnizand cititorului accesul rapid la cele mai importante repere din legislatia, jurisprudenta si doctrina (nationala sau europeana) pe aceasta tematica.

Cartea este intitulata „note de curs”, caci este scrisa in primul rand pentru studentii facultatilor de drept. Insa ea este, de fapt, un ghid destul de comprehensiv pentru oricine doreste sa inteleaga bazele arhitecturii constitutionale europene. Iar cine doreste sa aprofundeze, poate deschide prin aceasta carte nenumarate „usi” catre o bibliografie neasteptat de bogata si interesanta.

Cat priveste posibilele directii de evolutie ale acestei dezbateri, autoarea nu identifica decat una singura, fundamentata pe urmatoarele concepte: cooperare, echilibru, dialog si consolidare. Oricat de dificile ni se par aceste deziderate si greu de atins intr-o Europa atat de diversa, orice fiinta civilizata va admite ca ele merita toate eforturile noastre. Pentru ca alternativa la cooperare si dialog nu este indiferenta, ci este conflictul, de multe ori in forma lui cea mai acuta si distructiva – razboiul. Adica exact ceea ce vedem astazi chiar la granitele Uniunii Europene.

Din aceeaşi categorie

Comentarii (0)
SAG: 423024