Schisma rosie

Schisma rosie
  • Schisma rosie
Schisma rosie de la COMPANIA
Autor Adrian Pop
Editură COMPANIA
ISBN 973-7841-37-7
Limba Romana
Anul apariției 2007
Colecție Clar obscur
Categorie Istorie

Plata cu cardul

Adaugă o recenzie

25,50 lei
Ultimul exemplar
Cantitate
  Fidelizare

la fiecare comandă acumulezi puncte pe care le poți folosi pentru a cumpăra alte produse

  Card cultural

Poți plăti cărțile din librărie cu cardul tău cultural.

  Livrare oriunde

Livrăm produsele noastre oriunde în lume, iar în București, în 24 de ore.

  Stoc permanent

Librăria Eminescu are peste 25000 de produse în stoc.

Descriere
Redactarea: Adina Kenereş

"Tocmai Tito, cel care i-a sugerat lui Stalin să creeze Cominformul, a ajuns să-şi atragă rapid furia URSS. Îndepărtarea lui temerară de ¿modelul sovietic" a fost pedepsită cu conspiraţii ameninţătoare ale ¿partidelor frăţeşti". Pentru Dej, zelos slujitor al Kremlinului, Tito era ¿cel mai rău duşman al socialismului"... până la moartea lui Stalin."

"Cei mai vârsnici dintre români îşi amintesc cu siguranţă că la manifestaţiile organizate de regimul comunist (1 mai, 23 august, 7 noiembrie) în 1949-1953 apărea şi un tandem grotesc: un Tito, nespus de gras şi ornat cu tot felul de tinichele colorate, dus în laţ de un caricatural Unchi Sam.

Tandemul era cu atât mai neobişnuit cu cât, în anii 1945-1948, mareşalul Iosip Broz Tito - conducătorul Partidului Comunist din Iugoslavia şi al Republicii Populare Federative Iugoslave - făcuse figură de mic Stalin al Balcanilor, presa sovietică şi cea din ţările zise de «democraţie populară» încărcându-l de elogii pe liderul de la Belgrad. [...]

Documentele publicate în volumul de faţă ilustrează linia urmată fidel de regimul comunist din România - linia trasată, în realitate, de Kremlin. Aceste documente, provin în cea mai mare parte din arhiva Comitetului Central al Partidului Comunist din România (fondurile Cancelarie, Relaţii Externe, Propagandă şi Agitaţie), reflectă dezbaterile, hotărârile şi măsurile luate pentru ca PMR să se alinieze la poziţia sovietică şi să combată «clica titoistă»"

Cărți de același autor

Comentarii (0)
Nu sunt opinii ale clientilor in acest moment.
SAG: 116187