Romania, Serbia si diferendul privind impartirea Banatului (1914-1920)
Romania, Serbia si diferendul privind impartirea Banatului (1914-1920) de la CETATEA DE SCAUN
Autor
Bogdan Catana
Editură
CETATEA DE SCAUN
ISBN
606-537-516-1
Număr de pagini
216
Limba
Romana
Anul apariției
2021
Categorie
Istorie
36,00 lei
Stoc limitat
Fidelizare
la fiecare comandă acumulezi puncte pe care le poți folosi pentru a cumpăra alte produse
Card cultural
Poți plăti cărțile din librărie cu cardul tău cultural.
Livrare oriunde
Livrăm produsele noastre oriunde în lume, iar în București, în 24 de ore.
Stoc permanent
Librăria Eminescu are peste 25000 de produse în stoc.
Descriere
Parasind Belgradul, luam cu mine cea mai frumoasa amintire despre poporul sarb. In decursul indelungatei mele cariere diplomatice, i-am auzit in mod invariabil pe diplomatii austrieci si unguri razand, desi facandu-l praf cu ironiile si sarcasmul lor pe acest popor de tarani. Marele Razboi a dovedit insa ca micii aristocrati vienezi si falosii magnati din Budapesta, descendenti directi ai lui Attila, nu aveau o inima mai mare decat eroii sarbi. Patriotismul si vitejia lor au starnit admiratia lumii intregi, caci sufletul lor, asemeni otelului, a fost calit in focul celor mai grele incercari. In orice caz, ei au castigat prietenia de nezdruncinat a romanilor. In trecut, nu a existat niciodata vreun razboi intre noi si vecinii nostri; astazi, suntem legati de ei printr-un tratat de alianta care, dupa umila mea parere, nu va putea fi niciodata denuntat, nici de o parte, nici de cealalta. - Trandafir G. Djuvara (1930)
O cercetare oarecum ambivalenta, din afara Banatului istoric, dar si apasat si convingator dinauntrul cercetarii istorice a contextului problematic romano–sarb, de la cumpana veacurilor XIX – XX si, mergand firesc, spre implinirea nationala statala de la finele Razboiului cel Mare.
Domnul Catana a facut proba calitatilor sale de inzestrat cercetator, printr-o complexa si stralucita teza de doctorat. Stagii de documentare la Belgrad, finalizate intr-o ampla cunoastere si cu de-amanunt desavarsita docu¬mentare pe tema relatiilor romano–sarbe; insusirea limbii sarbe, ca o conditie indispensabila unui studiu temeinic si elaborat despre sarbi si istoria lor. O cunoastere in profunzime a resorturilor identitare ale fiintei nationale sarbesti, poate unica printre istoricii de la noi ai generatiei sale, inca tanara si in plina afirmatie. - Miodrag Milin