Foucault, cunoasterea si istoria
Foucault, cunoasterea si istoria de la INSTITUTUL EUROPEAN
Autor
Lucian Popescu
Editură
INSTITUTUL EUROPEAN
ISBN
973-611-779-4
Număr de pagini
239
Limba
Romana
Anul apariției
2011
Colecție
Academica
Categorie
Filozofie
32,99 lei
Indisponibil
Fidelizare
la fiecare comandă acumulezi puncte pe care le poți folosi pentru a cumpăra alte produse
Card cultural
Poți plăti cărțile din librărie cu cardul tău cultural.
Livrare oriunde
Livrăm produsele noastre oriunde în lume, iar în București, în 24 de ore.
Stoc permanent
Librăria Eminescu are peste 25000 de produse în stoc.
Descriere
„Sinteza despre Foucault propune o altfel de abordare a temelor si ideilor unui ganditor contemporan, neinteles in profunzimea spuselor sale, cvasietichetat de intelectuali, controversat prin ideile si dezbaterile sale. Volumul de fata analizeaza in premiera aspecte din opera foucauldiana, altele decat cele abordate la modul intelectualist, prin conventii lingvistice, etichete si clisee de interpretare. Printre aceste alte aspecte sunt: tratamentul politic aplicat nebuniei si sexualitatii ca un profund raport de putere; gandirea istorica foucauldiana, imprevizibila si bizara, aflata dincolo de deja-traditionala iluzie a unei filosofii a istoriei, pe care Foucault ar fi dezvoltat-o; analiza critica a metaforei politice foucauldiene capul regelui; problematizarea principiului reprezentarii pentru cunoasterea si politica moderna. Vor ramane reprezentarile lingvistice si interpretarile de sens Suveranele gandirilor noastre?
Pana in prezent, nicio analiza a universului foucauldian (metoda scrisului foucauldian, puterea-cunoastere, nebunia, sexualitatea, discursul, tehnologiile politice moderne, gandirea istorico-politica foucauldiana) nu a fost facuta unitar, nici in Occident si nici in spatiul cultural romanesc. Criticile mele la adresa lui Foucault vizeaza anumite idei proferate de ganditorul francez, privind: relatiile dintre cunoastere si putere, dintre praxis-ul social-politic si istoria ca disciplina moderna, relatiile intre raporturile formative ale puterii-cunoastere pentru o societate civila si un stat politic modern.
Foucault este tratat din perspectiva fertila a unei teorii critice, cu multiple accente de critica a unei societati civile (romanesti), lasata in suspensie, vulnerabila, agresata de un perpetuu front intelectualo-politicianist. Cu toate acestea, nu am produs un Foucault romanesc (S. Antohi). Foucault este un Universal si un Spirit Rar, alaturi de K. Lorenz, E. Voegelin, K. R. Popper, H. Zinn, P. Veyne, H. White, N. Chomsky si altii.” Lucian Popescu