Istoria literaturii romane contemporane 1941-2000

Istoria literaturii romane contemporane 1941-2000
  • Istoria literaturii romane contemporane 1941-2000
Istoria literaturii romane contemporane 1941-2000 de la MASINA DE SCRIS
ISBN 973-8491-21-5
Număr de pagini 1175
Limba Romana
Anul apariției 2008

Plata cu cardul

Adaugă o recenzie

180,00 lei
Stoc limitat
Cantitate
 

Descriere
Redactor: Domniţa Ştefănescu
Concepţia grafică: Mihaela Şchiopu
Fotografii de Ion Cucu

Cartea aceasta are un titlu convenţional, care poate să-l dezamăgească pe un cititor sensibil. Drama povestită în paginile ei nu se regăseşte în neutra sintagmă Istoria literaturii române contemporane. Este ca şi cum o povestire despre un naufragiat înfometat care ar ajunge să mănânce scoarţă de copac s-ar intitula Prânz la iarbă verde.

Titlul potrivit ar fi fost Ce s-a întâmplat cu literatura română în timpul comunismului (sau măcar Literatura română în timpul comunismului). Am renunţat însă la el întrucât în ultimii ani s-a ajuns la un fel de alergie la tot ce aminteşte de politică. Unii cititori ar fi putut crede că au în faţă o scriere propagandistică, ceea ce această lucrare, în realitate, nu este.

A mai existat o variantă, gândită de Nicolae Motoc, pe vremea (îndepărtată) când publicam fragmente dintr-o ipotetică istorie a literaturii române contemporane în revista Tomis din Constanţa: Istoria exactă a literaturii române contemporane. Mi-a plăcut acest titlu, în care adjectivul "exactă" urmăreşte să pună în evidenţă modul meu tranşant de a mă pronunţa în diverse probleme (în opoziţie cu stilul evaziv al altora). Cititorii ar fi crezut însă că mă laud cu exactitatea informaţiilor din carte, ceea ce i-ar fi stimulat să se pasioneze de vânarea unor inadvertenţe. Inadvertenţe, probabil, n-ar fi găsit, sau ar fi găsit prea puţine, dar ar fi citit cartea, în mod sigur, greşit.

Alte fragmente - de data aceasta din forma ultimă a lucrării - au apărut după 1989 în România literară, sub genericul La o nouă lectură. Şi acesta ar fi fost un titlu adecvat pentru carte, adecvat, dar incomplet, referindu-se doar la comentariile critice propriu-zise, nu şi la analizele unor practici, tendinţe etc. specifice perioadei postbelice.

Până la urmă m-am întors, resemnat, la formularea tradiţională, folosită (şi implicit verificată) de înaintaşi, Istoria literaturii române contemporane, căreia i-am adăugat anii luaţi ca reper: 1941-2000. Dar, repet, în esenţă cartea reprezintă un răspuns la întrebarea "ce s-a întâmplat cu literatura română în timpul comunismului"? Consider că am datoria morală să povestesc ce s-a întâmplat, pentru că mi-a fost dat să fiu şi eu unul dintre martori. (Alex. Ştefănescu)

Cărți de același autor

Comentarii (0)
Nu sunt opinii ale clientilor in acest moment.
SAG: 367813